En dansk topdesigner
Erik Mortensen er nok den mest berømte, danske modeskaber overhovedet – og selv om han døde i 1998, er der stadig mange danskere, som kan huske ham fra TV-udsendelser, hvor han både gav interviews og forklarede om sin karriere i modens verden. Med sit elegante, franskprægede danske sprog kunne han begejstre os med sin indsigt i moden og med sit kunstneriske talent.
Erik Mortensen var ligesom sin læremester, Holger Blom i København, en dreng fra provinsen, som hellere ville sy end spille fodbold – og han trodsede alle odds og rejste fra Frederikshavn som 16-årig for at komme i lære hos det københavnske modeikon.
Herfra kom han allerede lige efter 2. verdenskrig, i 1948, til Paris, og begyndte at arbejde hos den berømte franske modeskaber Pierre Balmain. Her arbejdede han sig op i graderne – og karrieren tog ikke mindst fart, da han i 1967 designede tronfølgeren, den senere dronning Margrethe d. 2.’s bryllupskjole.
Han blev således øverste chefdesigner for det berømte franske modehus i 1982 – en post, han beholdt indtil 1990. Indtil han gik af i 1995, arbejde han derefter som chef hos Jean-Louis Scherrer.
Ej blot til pynt
Erik Mortensen udgav en erindringsbog – Ej blot til pynt – i 1987, hvor han blandt andet fortalte om en barndom i Frederikshavn, der bestemt ikke var præget af mange penge og store armbevægelser. Faderen var en handelsmand med begrænset talent, og han omgikkes nogle gange indtjeningen på en sådan måde, at børnene – herunder den lille Erik – måtte gå i omsyet og brugt tøj, nedarvet fra større søskende og andre familiemedlemmer.
70 udstillede kjoler
I 2017 åbnede en stor udstilling i København med ikke mindre end 70 af de smukkeste kjoler fra Erik Mortensens systue. Det var på Designmuseum Danmark, men der var ingen af de kendte kjoler til dronningen med på denne udstilling – de har nemlig alle været udstillet for offentligheden tidligere.
Tolerante og kloge forældre
Det kan godt være, at Erik Mortensens forældre ikke var rige og veluddannede, men de var kloge og tolerante. De havde efter sigende hver især drømt om, at han skulle blive præst eller bankmand, men da han efter et besøg hos sin bror i begyndelsen af 2. verdenskrig kom hjem og fortalte sine forældre, at han ville arbejde inden for mode, var der ingen protester. Han fik lov til at gå den vej, og man kan jo kun sige, at det blev en stor succes.
I Paris gik det ikke så nemt, for han måtte rende Pierre Balmain på dørene i lang tid, inden han kom indenfor i de hellige haller. Da det skete, måtte han arbejde gratis et halvt år, og efter det var Pierre Balmain så imponeret, at han gav Erik Mortensen et fast job. Herefter var karrierevejen lagt for den unge Monsieur Erik.