Mode og miljø

Bæredygtig tøjproduktion

For den almindelige forbruger kan det være svært at afgøre, om det tøj, man vælger at købe til sig selv og sine børn, er fremstillet på en bæredygtig måde.

Nogle gange vælger man måske derfor at købe tøj, som er mærket som økologisk, for eksempel med EU’s økologilogo eller med det velkendte, danske Ø-mærke. Det kan give folk en vis tryghed omkring deres indkøb.

Men kan man nu være sikker på, at økologisk tøj er dyrket bæredygtigt, eller generelt kan betegnes som bæredygtigt? Nej, det kan man ikke nødvendigvis. For eksempel kræver det store mængder vand at dyrke bomuld, uanset om det er konventionelt dyrket eller økologisk dyrket. Der går op til 12.000 liter vand på at dyrke et kg bomuld, og det er uanset om det er økologisk eller ej.

Det, man ved, hvis man køber økologisk bomuldstøj er, at bomulden er dyrket uden gift eller kunstgødning. Det kan selvfølgelig være fint nok, men det er stadig meget vandkrævende, og derfor vil nogle ikke betegne det som bæredygtig dyrkning.

Bomuld dyrkes ofte i områder, hvor der skal kunstvandes, så hvis store dele af det tilgængelige vand bruges til kunstvanding, kan det give de lokale befolkninger problemer med at skaffe vand til andre formål, herunder til drikkevand.

Nogle vælger hamp i stedet for bomuld

På den baggrund er der nogle, der sværger til klædefremstillet af hamp i stedet for bomuld. Hamp kan også bruges til fremstilling af tøj, og der kræves langt mindre vand til dyrkning af tilsvarende mængder hamp som bomuld.

Hamp kan desuden med sine rødder være en del af en jordforbedrende aktivitet, og man kan dyrke hamp i et normalt sædskifte med landbrugsprodukter, der bruges til mad. Der er altså tale om en mere alsidig og fleksibel produktion, der ikke belaster jorden så meget, kræver så meget vand og giver store mængder fibre pr. hektar, der kan bruges til klædefremstilling.

Kommentarer lukket til Bæredygtig tøjproduktion
ashe