Mode og miljø

Kan pels være bæredygtigt?

Pels har været en del af mode- og tøjindustrien, lige siden mennesket greb en sten og slog et pelsdyr ihjel for at bruge pelsen som klædningsstykke eller soveunderlag – for at holde varmen eller kamuflere sig over for vilde dyr og jagtbytte.

Pels er blevet brugt som en selvfølgelig del af vores beklædning lige siden urtiden, og indtil for få år siden var der ingen problemer i det. Men i takt med, at dyrevelfærdsorganisationer har fået magt, og kendisser af forskellig type, for eksempel skuespillerinden Brigitte Bardot har engageret sig i kampen mod brug af pels, er pels blevet miskrediteret ganske meget.

Nogle gange har det givet tragisk bagslag. For eksempel blev de grønlandske og canadiske fangere berørt på deres levebrød, da dyrevelfærdsorganisationer lavede kampagner mod drab på sæler – til trods for, at det skete bæredygtigt og med respekt for dyrebestandene.

I dag har internationale modegiganter som Versage, Gucci og Burberry vedtaget en pelsfri politik, sådan at de ikke længere anvender pels i deres kreationer, og det er en tendens, som mange andre dele af modeverdenen har overtaget.

Ikke mindst i den danske pelsavlerverden arbejdes der dog med at skabe bedre produktioner med stor fokus på dyrevelfærd.

Kommentarer lukket til Kan pels være bæredygtigt?
ashe