Store modeskabere

Den lille sorte – og lange bukser til kvinder

Coco Chanel er et navn, som de fleste med blot den mindste interesse for mode og tøj forbinder med den klassiske periode i fransk mode. Hun levede fra 1883 til 1971 og satte i indtil flere menneskealdre sit præg på tøjmoden ikke blot i Frankrig, men i hele verden inklusive USA, hvor hun var elsket og kendt.

I dag har hun lagt navn til modeforretninger i hele verden, blandt andet i Berlin, hvor du finder Chanel-forretningen på den bertømte hågade Kurfürstendamm, sammen med en række andre topforretninger fra de internationale navne som Yves Saint Laurent, Burberry og Zara. Navne, som hun dog lå milevidt foran i sin tid.

Den berømte parfume

Mange – mænd som kvinder – kender i dag måske mest Coco Chanel for hendes parfume, Chanel nr. 5, og hun kom vidt omkring med alt muligt andet end kvindetøj – fra kosmetik over tasker til sko og jakkesæt med afsæt i mændenes dragt, men tilpasset kvindens figur og former.

Det siger lidt om hendes status, at hun i magasinet Time’s udgivelse med en liste over de mest betydningsfulde personer i det 20. århundrede var den eneste kvinde, der blev fremhævet inden for den kategori af erhvervskvinder, som hun tilhørte.

Hendes modekreationer var ikke så sjældent inspireret af mændenes klædedragt, og hun var for eksempel den første modeskaber, som lavede jakkesæt til kvinder og klædte kvinder på i bukser. Det var i 1920’erne, da bukser bestemt ikke var hverdagstøj for kvinder, men forbeholdt mændene.

Startede med hatte

Coco Chanel blev uddannet som hattemager i 1910. Det gav hende et gennembrud i modens verden i 1912, da hun solgte hatte til den berømte skuespillerinde Gabrielle Dirozat, som brugte hendes kunstfærdige hatte i et skuespil, Fernand Nozières Bel Ami.

Det var blandt andet det, der betød, at hun i 1913 kunne åbne en forretning, hvor hun solgte tøj til kvinder i en stil, som absolut ikke var in på det tidspunkt. Det var fritidsagtigt tøj, afslappet og behageligt, og også ofte brugt til aktiviteter inden for sport.

Som mange kvinder før i tiden måtte hun lægge ryg til mange rygter og historier, og nogle bidrog hun også selv til. Blandt andet løj hun sig ti år yngre, end hun var, og hun siges at have haft en affære med den russiske komponist Igor Stravinsky.

Kommentarer lukket til Den lille sorte – og lange bukser til kvinder
ashe