Mode og miljø

Trashion – tøj fremstillet af genbrugsmaterialer

Vil du gerne tænke bæredygtighed ind i dine tøjkøb, så er der flere måder, du kan gøre det på. Du kan f.eks. vælge at købe tøj af høj kvalitet og med lang holdbarhed. Står du og skal købe nyt træningstøj, så er det oplagt at vælge at handle i en butik som Gorilla sports, som har et lækkert udvalg af sportstøj af rigtig god kvalitet til en favorabel pris. Fordelen ved at købe kvalitetstøj er, at det holder til timevis af sportsaktiviteter og mange tøjvaske uden at tabe farve eller form, og dermed skal tøjet ikke udskiftes så ofte, som hvis du køber billigt tøj. Dermed skåner du også miljøet.

Bevidsthed om bæredygtighed vinder frem

Tøj, som er fremstillet af genbrugsmaterialer, er en anden måde at tænke bæredygtighed på. Trashion går ud på, at man upcyckler affald til mode, og tendensen vinder ind blandt både designstuderende, start-up firmaer og store firmaer, som sammen arbejder for, at modebranchen kan blive mere bæredygtig. Trashion er et ord, som første gang blev anvendt i 2004 om en særlig form for tøjdesign, som man kun så til fashion-shows og på catwalks i Danmark og udlandet.

Nye designere opfordres til at tænke i upcyckling

Når man ser på verdens industrielle vandforurening, så forårsager modeindustrien 17-20% af denne, hvilket gør modeindustrien til én af de helt store miljøsyndere. Derfor giver det også god mening, at modeindustrien selv er opmærksom på, hvordan man kan skabe en mere bæredygtig produktion. På Kunstakademiets Designskole underviser man de studerende i etik og bæredygtighed, så de allerede i studietiden lærer, hvordan de kan medtænke hensynet til miljøet og bæredygtighed, når der skal designes og fremstilles tøj.

Hvilke genbrugsmaterialer anvendes til tøj?

Man kan f.eks. genbruge bomuld og silke til tøj, men det kan også være plastic, der er samlet op fra havet, som kan anvendes til løbesko. Store brands som Adidas, Nike og H&M anvender genbrugsmaterialer i deres produktion, og når de formår at skabe opmærksomhed omkring genbrugsmaterialer til fremstilling af tøj og sko, så er der flere andre i modeindustrien, som følger trop.

Forbrugerne skal lære at sætte pris på genbrug og kvalitet

Som forbruger skal man også lære at sætte pris på genbrug og kvalitet. I stedet for at vælge den billigste bluse, lavpris bukser eller billigt træningstøj, når man er ude at handle ind, så skal vi lære at købe god kvalitet, der holder længere, og dermed køber vi mindre tøj på årsbasis, hvilket er godt for miljøet. Eller vi skal lære at købe genbrugstøj eller tøj, som er fremstillet af genbrugsmaterialer. Man kan også vælge selv at være kreativ med sit gamle tøj derhjemme. Hvis din egen yndlings T-hirt har fået pletter foran, så smid den ikke ud. I stedet kan du sy et stykke stof på og dermed fortsat bruge den. Du finder inspiration her til uplcyckling, så det er bare at komme i gang,

Kommentarer lukket til Trashion – tøj fremstillet af genbrugsmaterialer
ashe