Store modeskabere

Manden med de stive flipper

Høje, stivede flipper. Hvidt hår. Fingerløse handsker. Kropsnære, sorte habitter og store solbriller, uanset vejr og vind, og uanset om han var ude eller inde.

Med disse ord er en af modeverdenens kendteste figurer beskrevet. Det er den netop afdøde Karl Lagerfeld, som blev født under navnet Karl Otto Lagerfeldt, i Hamburg i 1933.

Karl Lagerfeld blev kendt som modekongen over de fleste, og han havde en imponerende karriere bag sig, som blandt andet indebar ledelsen af det franske modehus Chanel.

Inden da havde han blandt andet bestyret det italienske modehus Fendi, som er specialiseret i mode skabt med pels og læder,

Gjorde moden bredere

Karl Lagerfeld blev ført ind i modens verden, da den stadig var smal og kun henvendte sig til de rigeste mennesker og datidens berømtheder. Men han var samtidig også en del af modens verden i en tid, da den gik fra haute couture til at være mere bredt orienteret. I sine senere år samarbejdede han for eksempel med Renzo Rosso, som havde grundlagt jeansmærket Diesel, og selv om det ikke var tiltænkt de brede masser at bære den kollektion, der blev resultatet af det samarbejde, har det alligevel været med til at slå hans navn fast også blandt almindelige mennesker. Serien har været ét tegn på flere på modens udvikling fra den rene haute couture til pret-a-porter, hvor modegiganterne præsenterer stangtøj på modens præmisser.

Tøjet fra denne særlige Diesel-kollektion blev blandt andet solgt i Diesel-specialforretninger i New York og Tokyo og i forretninger i Monaco og Paris.

Han har også lanceret sin egen serie af jeans og T-shirts under navnet Karl Lagerfeld.

Som så mange andre fra tøjmodens top har Karl Lagerfeld også arbejdet med andre produkter inden for mode og livsstil. Blandt andet har han haft et samarbejde med det svenske firma Orrefors og i den forbindelse lanceret en serie af krystal. Den så dagens lys i 2011 under navnet Orrefors by Karl Lagerfeld.

Privatliv

Som så mange andre af modens topfolk havde Karl Lagerfeld et privatliv, som mange interesserede sig for og kunne have deres meninger om.

I mange år dannede han par med den 18 år yngre mandlige adelsmand og model, Jacques de Bascher. Han lagde vægt på, at det aldrig var et fuldbyrdet, seksuelt forhold, men snarere et platonisk kærlighedsforhold. Efter hans eget udsagn holdt han meget af drengen, som han kaldte ham, og da de Bascher døde af AIDS i 1989, sad Karl Lagerfeld ved hans seng døgnet rundt i de seneste dage, inden han døde.

Siden kastede han sin kærlighed på katte, og han havde ligefrem personale ansat til at passe på sin kat, der i de sidste år blev hans et og alt.

Karl Lagerfeld døde i februar 2019 efter mange år i modenverdenens top og efter at have sat sit præg på både egne kollektioner og brands samt på nogle af tophusene gennem tiden.

Kommentarer lukket til Manden med de stive flipper
ashe