Store modeskabere

Fra Algeriet til Paris

Den franske modeskaber Yves Saint-Laurent er nok en af de modeskabere, de fleste kender bedst i dag. Han lavede ikke blot haute couture, men fik også skabt modetøj, som var tilgængeligt for almindelige mennesker uden kæmpestore formuer eller indtægter.

Yves Saint-Laurent blev født i Algeriet med den noget længere navn, Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, og han døde som 71-årig i Paris, hvor han havde haft det mest af sit voksne liv som modeskaber.

Ligesom den danske Erik Mortensen stammede han fra et almindeligt borgerligt miljø, og det har ikke altid været nemt for den følsomme dreng, som han var. Det betød, at han rejste hjemmefra allerede som 17-årig. Han tog til Paris, hvor han kom til at arbejde under ledelse af den store franske modeskaber, Christian Dior, og dermed var hans skæbne beseglet.

Han var enormt dygtig og fremadstræbende, og det medførte, at han kun var 21 år gammel, da han afløste Christian Dior som leder af modehuset. Det var ved at gå nedenom og hjem, og Yves Saint-Laurent blev vurderet til at have evnerne til at få huset reddet fra konkursen. Det lykkedes, men han fik et nervøst sammenbrud, sikkert på grund af arbejdspresset, og i fik i forlængelse af det mulighed for at starte på en frisk et andet sted. Det blev hos ham selv, så at sige, idet han startede sin egen forretning, der blev købt af Gucci-modehuset i begyndelsen af det 21. århundrede.

Yves Saint-Laurent var kendt for at skabe tøj, der matchede tidens stil og på en måde også var et svar på dens udfordringer. Han syede til de erhvervsaktive kvinder, der var selvstændige, men skabte også tøj, der fik navne, der ledte hen på krig og narkotikamisbrug – og dermed skabte han også stor debat med sine kreationer.

Kommentarer lukket til Fra Algeriet til Paris
ashe